1- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه هنر، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد، تهران، ایران
2- استادیار، گروه طراحی صنعتی، دانشکدگان هنرهای زیبا، دانشگاه تهران، تهران، ایران ، faraji@ut.ac.ir
چکیده: (164 مشاهده)
زمینه و هدف: موضوع این پژوهش داشتن هوای سالم و مسئلهای که به آن پرداخته تصفیه هوا برای داشتن این نوع هوا است. هوای سالم هوایی عاری از هرگونه آلایندهای اعم از بوها، گازهای مضر، ریزگردها و ویروسها بهویژه کرونا است که توسط دستگاه تصفیه تهیه میگردد. یکی از معضلات کلانشهرها نداشتن هوای سالم است که از مهمترین نیازهای بشر هست. در این تحقیق دستگاه تصفیه هوای خانگی نوین با ویژگیهای تعاملی و ارگونومیک طراحیشده است.
روش کار: هدف و ماهیت این پژوهش به ترتیب کاربردی و کیفی-توصیفی است. از روش پیمایشی برای جمعآوری دادهها استفاده کرده است. مهمترین ابزار آن بهصورت میدانی، پرسشنامه کلامی-تصویری محقق ساخته بوده و از واکاوی از گروه دلفی بهره برده است. با کاربرد طراحینامه که مبتنی بر روش طراحی تعامل و کاربر محوری است و بهکارگیری تحلیل سلسله مراتبی بهمنظور ارزیابی، روش طراحی شکلگرفته است.
یافتهها: دستاورد این پژوهش دستگاه تصفیه هوای خانگی نوین با ویژگیهای تعاملی و ارگونومیک و با نشان نیک است. از یکسو سهولت استفاده و تسریع در عملیات تصفیه با مساحت بیشتر نسبت به دستگاههای موجود از طریق صافیهای مختلف را محقق میسازد و از سوی دیگر اقتصادی و بهینه طراحیشده است. دارای تنظیم خودکار و دستی سرعت فن و کنترل از راه دور بوده، قابلیت استفاده بهصورت ایستاده و دیواری را داشته و دوستدار محیطزیست است.
نتیجهگیری: با به ارمغان آوردن کارآمدی، کارایی، ایمنی/راحتی، مطلوبیت، قابلیت یادگیری و یادآوری آسان بهعنوان عناصر کاربردپذیری، ویژگیهایی همچون قابلیت رؤیت، بازخورد، محدودیتها، سازگاری و فراخوانی را بهعنوان اهداف طراحی تعامل ارائه خواهد داد و یک تجربۀ مطلوب کاربری را به نمایش میگذارد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
ارگونومی در طراحی دریافت: 1401/4/13 | پذیرش: 1401/10/1 | انتشار الکترونیک: 1401/10/1