Ahmadi H, Noorllahi M, Soleimani M R, Bitaraf E. Investigating the Effect of Environmental Thermal Comfort Components on Students' Cognitive Performance based on the Analysis of Fatigue Factor (Study Sample of Architecture Students of Universities in Ilam). Iran J Ergon 2023; 10 (4) :250-258
URL:
http://journal.iehfs.ir/article-1-935-fa.html
احمدی حامد، نوراللهی مجتبی، سلیمانی محمدرضا، بیطرف احسان. بررسی تأثیر مولفههای آسایش حرارتی محیط بر عملکرد شناختی دانشجویان مبتنی بر تحلیل عامل خستگی (نمونه پژوهی دانشجویان معماری دانشگاههای شهر ایلام). مجله ارگونومی. ۱۴۰۱; ۱۰ (۴) :۲۵۰-۲۵۸
URL: http://journal.iehfs.ir/article-۱-۹۳۵-fa.html
۱- دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب، تهران، ایران
۲- گروه معماری، دانشکدهی هنر و معماری، واحد ایلام، دانشگاه آزاد اسلامی، ایلام، ایران ، Mojtaba.noorllahi@gmail.com
۳- گروه معماری، دانشکدهی هنر و معماری، واحد تهران غرب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
چکیده: (۴۰۰۵۴ مشاهده)
اهداف: محیطهایی که ساختهی دست انسانها هستند میتوانند اثرات منفی و مثبتی بر کرهی زمین بگذراند. یکی از مصنوعهای دو جنبهای، ساخت و ساز بناهایی برای زندگی مردم است، ساختمانسازیهایی که به صورت بیقاعده و به سرعت در حال ساخت هستند، به مصرف بیرویهی منابع فسیلی و به اتلاف انرژی منجر میشوند. بنابراین یکی از مهمترین مواردی که در طراحی یک ساختمان مهم است، تأمین آسایش حرارتی آن میباشد؛ آسایشی که تأثیر مستقیم بر عملکرد شناختی انسانها دارد. در این پژوهش علاوه بر مبحث آسایش حرارتی به خستگی در کلاس درس که یکی از مؤلفههای تأثیرگذار در عملکرد شناختی دانشجویان است پرداختیم.
روش کار: در این پژوهش به بررسی و مقایسهی عملکرد شناختی افراد در محدودهی آسایش حرارتی و محدودهی پیشنهادی استاندارد اشری (American Society of Heating, Refrigerating and Air Conditioning Engineers) ASHERI پرداخته شد. برای بررسی عملکرد آنان در محدودههای مختلف دمایی، ۲۲۰ نفر از دانشجویان رشتهی معماری دانشگاههای شهر ایلام با روش نمونهگیری تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند. وضعیت آسایش حرارتی، عملکردهای شناختی و خستگی افراد پس از اندازهگیری عوامل محیطی از طریق پرسشنامه و نرمافزارهای استاندارد عملکرد شناختی مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافتهها: علاوه بر آسایش حرارتی که ارتباط مستقیم بر روی عملکرد شناختی دانشجویان دارد، گذر زمان نیز از این قاعده مستثنی نیست، به بیان دیگر عملکرد شناختی دانشجویان برگفته شده از آسایش حرارتی و گذر زمان است که تأثیر مستقیم در بازدهی علمی، ذهنی و همچنین بازدهی عملی آنان دارد پس از بررسی دادهها در این خصوص به نتایج معنیداری رسیدیم که بیانگر بیشترین بازدهی دانشجویان در شرایط آسایش حرارتی مناسب و در بازهی زمانی ۶۰ دقیقه ابتدایی شروع عملکرد آنان بوده است.
نتیجهگیری: نتایج این پژوهش نشان داد، حتی اگر در کلاس درس دانشجویان، آسایش حرارتی کلاسها بر اساس استاندارد ASHERI تأمین شده باشد عملکرد شناختی دانشجویان بعد از گذشت ۶۰ دقیقه از شروع کلاس افت پیدا خواهد کرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
ارگونومی شناختی دریافت: 1401/12/3 | پذیرش: 1402/1/10 | انتشار الکترونیک: 1402/1/10