Ethics code: IR.UMA.REC.1400.002
Azimi D, Ghamari Givi H, Rezaeisharif A, Sheykholeslami A. Investigating the Effectiveness of the Intervention Based on the Empowerment Model on the Job Performance of School Counselors. Iran J Ergon 2023; 11 (1)
URL:
http://journal.iehfs.ir/article-1-951-fa.html
1- دانشجوی دکتری، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
2- استاد، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران ، h_ghamarii@uma.ac.ir
3- دانشیار، انشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
4- دانشیار، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
چکیده: (313 مشاهده)
زمینه و هدف: مشاوران مدرسه مسئولیت پرداختن به نیازهای رشد تحصیلی، فردی/ اجتماعی و شغلی از طریق طراحی، اجرا، ارزیابی و تقویت برنامه جامع مشاوره مدرسه را بر عهده دارند که نتیجه آن، بهبود و ارتقاء موفقیت دانشآموزان است. از این رو، هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی مداخله مبتنی بر الگوی توانمندسازی بر عملکرد شغلی مشاوران مدرسه بود.
روش پژوهش: روش پژوهش حاضر، آمیخته از نوع متوالی اکتشافی بود. بدین منظور، برای بررسی اثربخشی بسته آموزشی از روش نیمهتجربی با طرح پیشآزمون- پسآزمون با گروه کنترل استفاده شد. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی مشاوران مدرسه شاغل در دوره متوسطه اول شهرستان اردبیل (نواحی 1 و 2) در سالتحصیلی 1401-1400 بودند که از بین آنها بر اساس نقطه برش مقیاس عملکرد شغلی مشاور مدرسه (نمره 86) و با در نظر گرفتن معیارهای ورود به پژوهش تعداد 30 نفر به عنوان نمونه به روش نمونهگیری تصادفی انتخاب و با توجه به نتایج پیشآزمون به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) جایگزین شدند. اعضای گروه آزمایش در یک جلسه مقدماتی و 11 جلسهی 120 دقیقهای، محتوای آموزشی مورد نظر را دریافت کردند در حالی که اعضای گروه کنترل مداخلهای را دریافت نکردند. آزمون پیگیری نیز بعد از 3 ماه صورت گرفت. دادههای بهدستآمده با استفاده از نرمافزار spss و آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت.
یافتهها: نتایج نشان داد که مداخله مبتنی بر توانمندسازی بر مؤلفههای عملکرد شغلی مشاوران مدرسه تأثیر مثبت و معناداری دارد. به این معنا که مشاوران مدرسه در نتیجهی شرکت در جلسات آموزشی مبتنی بر الگوی توانمندسازی، در ابعاد دانش (F= 0/20 و P= 0/001)، مهارت (F= 0/69 و P= 0/001) و نگرش و رفتار (F= 0/47 و P= 0/001) عملکرد مثبت و معناداری داشتند.
نتیجهگیری: آموزش محتوای مربوط به الگوی توانمندسازی روشی مؤثر در بهبود عملکرد مشاوران مدرسه است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی صنعتی-سازمانی دریافت: 1402/3/17 | پذیرش: 1402/3/10 | انتشار الکترونیک: 1402/3/10