زمینه و هدف: معماری محیط کار، از مهمترین عوامل تأثیرگذار در سلامت و رفاه کارکنان میباشد. بنابراین بررسی نقش طراحی محیط کار بر ظهور انواع مختلف مشکلات سلامتی در بین کارکنان ضروری است. هدف از پژوهش حاضر، ضمن بررسی شرایط حاکم بر محیطهای کاری مورد مطالعه، شناسایی نقش عوامل متأثر از چیدمان داخلی (جانمایی- ارگونومی، روشنایی، کیفیت هوای داخلی (Indoor air quality) IAQ، دما، نوفه، سبک طراحی و نظافت) در ظهور سندرم ساختمان بیمار بین کارکنان بود.
روشکار: این مطالعه در سه ساختمان اداری شهر ارومیه (راه و شهرسازی، نظام مهندسی، فرودگاه) انجام پذیرفته و در مجموع، ۲۲۶ نمونه از کارکنان این ساختمانها انتخاب و اطلاعات آنها از طریق پرسشنامهای که پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تأیید شده بود، جمعآوری گردید.
یافتهها: یافته نشان میدهد که با وجود فواید و مزایایی که طرح چیدمان پلان باز در سازماندهی محیطهای کاری داشته است، پیامدهای منفی زیادی همچون افزایش نوفه و حواس پرتی، عدم رعایت اصول ارگونومی، ازدحام، کاهش حریم خصوصی و عدم امکان کنترل فردی در شرایط محیطی را در پی داشته و به طور کلی، یک طرح چیدمان کارآمد برای محل کار در نظر گرفته نمیشود.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد که برای مقابلهی مؤثر با ظهور سندرم ساختمان بیمار و دستیابی به یک محیط داخلی سالم در محیطهای کاری، ضمن توجه به عوامل و پارامترهای متأثر از طراحی چیدمان، بایستی با توجه به ماهیت و نوع کار، توازنی بین چیدمان محیط به شکل اتاقهای شخصی، مشترک و یا سالن پلان باز وجود داشته باشد.