اهداف: انتظار میرفت سیستم بهداشت و درمان با استفادهی صحیح از فرصتهای گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات به خدماترسانی بهتر کمک کند. در برخی مواقع، تلاش ارائهدهندگان یا کاربران خدمات برای افزایش منافع خود سبب تجاریسازی سلامت و آسیب به قیمت اثربخشی و رفاه شخصی شده است. هدف این پژوهش شناسایی و تحلیل تأثیر مؤلفههای دیجیتالی رسانههای اجتماعی در تجاریسازی سلامت با هدف ارتقای ارگونومی در سطح کلان و شناختی بود.
روش کار: این تحقیق کاربردی از نظر روش انجام، توصیفیپیمایشی و مقطعی بود. جامعهی آماری را ۳۰۰ نفر از استادان دانشگاه علوم پزشکی همدان تشکیل دادند که از بین آنها، ۱۶۹ نفر به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. با روش توصیفی، مؤلفهها مشخص شد. تحلیل سؤالات با روش تحلیل عاملی اکتشافی در نرمافزار spss انجام شد. با روش فریدمن، رتبهبندی مؤلفهها انجام و مدل نهایی ارائه شد.
یافتهها: مؤلفههای دیجیتالی رسانههای اجتماعی در تجاریسازی، سلامت پنج بخش نظام سلامت، دارو، بیمار، بیمه و کارکنان سلامت را در بر میگیرند و ۳۰ زیرمؤلفه را نیز شامل میشوند.
نتیجهگیری: مؤلفههای دیجیتالی مرتبط با نظام سلامت بیشترین تأثیر را در تجاریسازی سلامت دارند که نیاز به توجه به تدوین مقررات گسترش رسانههای اجتماعی در بخش سلامت را نشان میدهد. استراتژیهای متداول شامل کنترل در دسترس بودن دادهها، ایجاد ائتلاف بین ذینفعان سلامت با رعایت نظارت، استفاده از قوانین مسئولیت اجتماعی برای شرکتهای دیجیتال و ترویج خودتنظیمی در بین ذینفعان است.