زهرا اکبری چهرهبرق، نیلوفر نوایی، حمیدرضا نوایی،
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( فصلنامه تخصصی انجمن ارگونومی و مهندسی عوامل انسانی ایران ۱۴۰۲ )
چکیده
اهداف: بر اساس شواهد علمی، فعالیتهای هنری مانند نوازندگی، میتواند باعث بروز آسیبهای خاصی در بدن افراد شود. هدف از این مطالعه تعیین شیوع و مکان بروز آسیبهای اسکلتیعضلانی در هنرجویان موسیقی و نوازندگان ایرانی و همچنین، شناسایی عوامل خطر مرتبط با وقوع این آسیبها است.
روش کار: بهمنظور جستوجوی مطالعات منتشرشده در زمینه ی مدنظر، از پایگاههای اطلاعاتی معتبر مانند پابمد، اسکوپوس، گوگل اسکولار، مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID) و مگیران با بهکارگیری کلیدواژههای مناسب استفاده شد. در این جستجو، فقط آن مطالعات مقطعی بررسی شدند که به منظور بررسی شیوع آسیب های اسکلتی عضلانی و عوامل خطر آن ها در هنرجویان موسیقی و نوازندگان ایرانی انجام شده بودند و دسترسی به آن ها وجود داشت. مقالات مروری مرتبطی که کمتر از پنج مشارکت کننده داشتند و به زبان های غیر از انگلیسی و فارسی نوشته شده بودند، از مطالعه خارج شدند.
یافتهها: از میان ۱۹ مطالعهای که در این زمینه یافت شدند، با حذف مطالعات تکراری و مشابه، هفت مطالعهی توصیفیتحلیلی و مقطعی با نمونهای بهاندازهی ۱۴۴۴ نفر بررسی شدند. شیوع صدمات اسکلتیعضلانی بین ۵۳ تا ۶۵ درصد بود. شایع ترین مشکل از بین مشکلات اسکلتی عضلانی،داشتن محل درد بود که در همه ی نوازندگان فارغ از نوع ساز دیده می شد. همچنین، مشخص شد که مشکلات اسکلتیعضلانی در نوازندگان خانم بیشتر گزارش شده است.
نتیجهگیری: هنرجویان موسیقی و نوازندگان ایرانی اغلب با مشکلات اسکلتیعضلانی مواجه هستند. نواحی شایع بدن برای بروز این مشکلات، گردن و شانهها هستند. علاوه بر این، عوامل خطر متعددی مانند سن، پوسچر نامناسب و مدت تمرین برای بروز این نوع آسیب ها وجود دارد.