علی صالحی سهل آبادی، افسانه ریاضت، شعری سوری، نگار صفاری نیا، زهرا دمرچی، مصطفی پویا کیان،
دوره ۸، شماره ۱ - ( فصلنامه تخصصی انجمن ارگونومی و مهندسی عوامل انسانی ایران ۱۳۹۹ )
چکیده
زمینه و هدف: خطاهای پرستاری تهدیدی جدی برای حفظ ایمنی بیمار است که تکرار آن میتواند به افزایش نگرانی عمومی و سلب اعتماد از دریافتکنندگان خدمات نظام سلامت و امتناع از روند درمان منجر شود؛ از اینرو در مطالعه حاضر به بررسی انواع خطاها و علل بروز آن در پرستاران، دلایل گزارش ندادن آن و راهکارهای کاهش خطاها پرداخته شده است.
روش کار: پژوهش حاضر مطالعهای مروری-روایتی بر مقالات انگلیسی و فارسی در زمینه خطاهای پرستاران در بازه زمانی (۲۰۱۸-۲۰۰۸) بوده که در سال ۱۳۹۸ انجام شده است. جستوجوی مقالات در سه پایگاه دادهای داخلی مانند SID، Magiran و Iran Medex و در پنج پایگاه خارجی Google scholar، PubMed، Scopus، Science Direct، Springer انجام شد.
یافتهها: بیشترین خطاهای پرستاری از نوع خطاهای عملکردی با ۲۶ مورد بوده است. عوامل ایجادکننده خطرات، به عوامل ایجادکننده خطاهای مرتبط با پرستار، سازمان، بخش و بیمار تقسیمبندی شده است. از دلایل گزارش ندادن خطاهای پرستاران میتوان به ترس از عواقب، مجازات و سوءرفتار سازمانی اشاره کرد که ۳۸ درصد از مطالعات بررسیشده به این مورد اشاره کردهاند. از راهکارهای کاهش خطاها میتوان به مواردی مانند آموزش پرستاران و کنترلهای مدیریتی اشاره کرد.
نتیجه گیری: خطاهای پرستاری از راههای مختلف مطالعه شده است. این مطالعات نه تنها برای شناسایی خطاهای پرستاران بوده، بلکه با هدف تقویت دانش و آگاهی در زمینه علل احتمالی و عوامل پیشگیری از آن انجام شده است. فواید این دیدگاه مقالات، به ارائه خدمات مناسب مراکز درمانی، برنامهریزی صحیح برای بیمارستانها توسط مدیران و پیشرفت آموزشهای پرستاران منجر میشود. با این حال در مطالعات کمتر از روشهای نوین شناسایی خطرات استفاده شده است.
مهدی رکنیان، جعفر صالحیان، پیام خانلری بانیارانی،
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( فصلنامه تخصصی انجمن ارگونومی و مهندسی عوامل انسانی ایران- در دست انتشار ۱۴۰۴ )
چکیده
زمینه و هدف: سلاحهای گرم، از جمله تپانچهها و تفنگها، ابزارهای پیچیدهای با کاربردهای نظامی، ورزشی و شخصی هستند که نیازمند توجه به ارگونومی برای بهینهسازی طراحی و کارایی آنها میباشند. این مطالعه با هدف بررسی تحقیقات موجود در مورد ویژگیهای ارگونومیکی تفنگها، با تمرکز ویژه بر تفنگهای تهاجمی طراحی و اجرا شده است.
روش کار: این مطالعه با استفاده از روش مرور دامنهای به بررسی ارگونومی تفنگها پرداخته است.. جستجو در پایگاههای اطلاعاتی PubMed ، Web of Science و Scopus با استفاده از کلمات کلیدی مرتبط با طراحی ارگونومی سلاحهای گرم انجام شد. مقالات مرتبط از میان مطالعات جمعآوریشده انتخاب شدند دادهها توسط دو نویسنده استخراج و بررسی شده و نتایج بر اساس حوزههای مشترک دستهبندی شدند.
یافتهها: تعداد ۳۱۲۱ مطالعه از طریق جستجو در پایگاههای اطلاعاتی پیدا شدند که پس از حذف موراد تکراری و بررسی عنوان و چکیده، فایل ۱۲۱ مطالعه دانلود شد و بر اساس معیارهای ورود مورد بررسی قرار گرفتند در نهایت ۹ مطالعه وارد مرحله نهایی شدند. موضوعات مورد بررسی مقالات و تأثیر گذار بر ارگونومی سلاحها شامل ملاحظات آنتروپومتریک و مدلسازی دیجیتال انسانی، پیکربندی تفنگها و ویژگیهای طراحی، پایداری وضعیتی، ایمنی و آموزش بودند.
نتیجهگیری: طراحی ارگونومیکی سلاح تأثیر قابل توجهی بر عملکرد کاربر، ایمنی و تجربه کلی دارد. تلاشهای طراحی آینده باید بر رویکردهای انسانمحور، با در نظر گرفتن دادههای آنتروپومتریک، پیکربندی سلاح، پایداری کاربر و مکانیسمهای ایمنی برای تولید تفنگها تأکید کند.