امین امیری ابراهیم آبادی، احمد سلطان زاده، سمیرا قیاسی،
دوره ۸، شماره ۱ - ( فصلنامه تخصصی انجمن ارگونومی و مهندسی عوامل انسانی ایران ۱۳۹۹ )
چکیده
زمینه و هدف: حوادث شغلی یکی از نگرانیهای اصلی در صنعت معدن است. این مطالعه با هدف تجزیه و تحلیل حوادث شغلی طی ۱۰ سال در یکی از معادن با استفاده از سیستم تجزیه و تحلیل طبقهبندی عوامل انسانی انجام شده است.
روش کار: مطالعه مقطعی حاضر به بررسی ۶۶۴ حادثه شغلی طی سالهای ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۷ در یک معدن پرداخته است. ابزار مورد استفاده در این مطالعه شامل چک لیست گزارش حوادث، الگوریتم سیستم تجزیه و تحلیل طبقهبندی عوامل انسانی (HFACS) و رویکرد تیمی برای تحلیل این حوادث بود. تجزیه و تحلیل دادههای این مطالعه با استفاده از نرمافزار IBM SPSS AMOS نسخه ۲۳ انجام شده است.
یافتهها: شاخص تکرار حادثه در این مطالعه ۳/۳۴±۱۵/۱۰ حادثه بود. نتایج تحلیل این حوادث نشان میدهد بیشترین میزان مشارکت هر یک از پارامترها در لایههای چهارگانه اعمال ناایمن، پیششرایطی برای اعمال نا ایمن، نظارت ناایمن و تأثیرات سازمانی بهترتیب به خطای درک (۶۴/۴ درصد)، محیط فیزیکی (۲۹/۵ درصد)، نظارت و سرپرستی ناکافی و ناکارآمد (۵۹/۶ درصد) و فرایند سازمانی (۶۵/۶ درصد) اختصاص داشت. نتایج مدلیابی معادلات ساختاری نشان میدهد شاخص تکرار حادثه بهطور مستقیم و غیرمستقیم متأثر از لایههای مدل HFACS است. بیشترین تأثیرگذاری بر شاخص AFR به لایه اعمال ناایمن مربوط بود.
نتیجه گیری: یافتههای این مطالعه نشان میدهد چهار لایه عوامل انسانی در بروز حوادث مورد مطالعه در معدن تأثیرگذار است. همچنین مدل HFACS برای تحلیل حوادث بر مبنای اعمال ناایمن بسیار کارا و اثربخش است و میتوان از آن برای برنامهریزیهای آینده به منظور کاهش حوادث در بخش معدن استفاده کرد.